YENİAY YAZILARI

KOVA YENİ AYI

Photo by Pixabay on Pexels.com

Mendilimde Kan Sesleri

Her yere yetişilir
Hiçbir şeye geç kalınmaz ama
Çocuğum beni bağışla
Ahmet Abi sen de bağışla

Boynu bükük duruyorsam eğer
İçimden öyle geldiği için değil
Ama hiç değil
Ah güzel Ahmet abim benim
İnsan yaşadığı yere benzer
O yerin suyuna, o yerin toprağına benzer
Suyunda yüzen balığa
Toprağını iten çiçeğe
Dağlarının, tepelerinin dumanlı eğimine
Konyanın beyaz
Antebin kırmızı düzlüğüne benzer
Göğüne benzer ki gözyaşları mavidir
Denize benzer ki dalgalıdır bakışları
Evlerine, sokaklarına, köşebaşlarına
Öylesine benzer ki
Ve avlularına
(Bir kuyu halkasıyla sıkıştırılmıştır kalbi)
Ve sözlerine
(Yani bir cep aynası alım-satımına belki)
Ve bir gün birinin adres sormasına benzer
Sorarken sorarken üzünçlü bir görüntüsüne
Camcının cam kesmesine, dülgerin rende tutmasına
Öyle bir cıgara yakımına, birinin gazoz açmasına
Minibüslerine, gecekondularına
Hasretine, yalanına benzer
Anısı ıssızlıktır
Acısı bilincidir
Bıçağı gözyaşlarıdır kurumakta olan
Gülemiyorsun ya, gülmek
Bir halk gülüyorsa gülmektir
Ne kadar benziyoruz Türkiye’ye Ahmet Abi.
....
EDİP CANSEVER


KOVA YENİAYI 01.02.2022

Türkiye’de; İstanbul’a göre 08:45 saatiyle gerçekleşecek Kova Yeniayı. Bizleri nelerin beklediğini gelin hep birlikte anlamaya çalışalım…

Sözün uçucu olduğunu söylerler, sizce öyle mi? Her devir kendi şarkısını, ezgisini, şiirini yazar mı? Yoksa zamanın, coğrafyanın neresine yerleştirirsen yerleştir, oraya aitmiş gibi duranlar var mı? Kova yeniayı şaşırtıcı belki biraz sarsıcı, beklenmedik. Sezen’in bir şarkısında dediği gibi :

“Gelsin hayat bildiği gibi gelsin.
İşimiz bu, yaşamak
Unuttum bildiğimi doğarken
Umudum, ölmeden hatırlamak.”

İnsan zihni bir zaman sonra yaşadığı tuhaflıkları dahi sıradan hale getirebilir. Kendini koruma yöntemi dersiniz buna belki de yaşama tutunma çabası. Milyonlarca yıldır, yok olup gitmemeyi başaran insan türü, alışarak tutundu yaşama. Ama alışkanlıklar zihnimizi kör edenler değil mi? Kova; yenilik, teknoloji, özgürlük, insan ve hayvan hakları, toplumsal örgütlülük, toplulukları, sivil toplum örgütlerini, farklılıkları, uçarılığı, sivrilmeyi bazen anlatır.

Yeniay ise bildiğimiz üzere yeni başlangıçları. Önümüzdeki 15 günlük süreçte olayların nasıl seyredeceğini anlatır. An haritasında İstanbul’a göre Kova yükseliyor, on ikinci ev vurgusu hakim, Venüs henüz retrodan çıkmış ve Merkür hala retro harekette.

Kova Burcu’nun modern ve klasik yöneticileri; Satürn ve Uranüs devrede. Olaylar bu iki büyük etkili gezegenin şekillendirmesiyle oluşacak. Geçtiğimiz yıl 2021 yılında üç kez aktifleşen Satürn ve Uranüs karesi bize bir çok şeyi anlattı. Hala etkilerini almaya devam ediyoruz, doğada ani ve beklenmedik durumlar söz konusu olabilir.

Hava muhalefeti nedeniyle iptal edilen uçuşlar, gökyüzünde gezegenlerin Kova’daki yığılımı, Satürn’ün; Ay ve Güneş ile yan yana gelmesi soğuk ve sert bir iklime işaret edebilir.

Büyük gezegenlerin hareketleri uzun zamana yayılır, zaman içinde değişimler kaçınılmaz olur. Satürn baş öğretmen edasıyla bize sınırlarımızı ve sorumluluklarımızı hatırlatırken Uranüs; özgürlüklerimizi, çağın ötesini görmeyi, sınırları zorlamayı ve toplumsallığı hatırlatıyor olacak.

On ikinci ev, Balık burcunun evidir, yeniay on ikinci evde gerçekleşiyor. Bu da bize yaptığımız başlangıçların, ne kadarının toplumu ve kolektif olanı kapsadığını sorgulatabilir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kimsenin hakkına girmemek ve gizli işlerin içinde yer almamak. Kova burcunun duyarlılığıyla içimizdeki şefkati ve merhameti (balık enerjisiyle) ihtiyacı olana verebilecek miyiz? Bu dönem gerçekleşen olaylar bizleri hem toplumsal hem de bireysel yaşantılarımızda etkiliyor.

Kova Çağına “bilincin uyanışı” deniliyor, bu nedenle. Toprak, orman, deniz, dağ dünyanın neresinde olursa olsun hepimizi bireysel hayatlarımızda etkilediğini deneyimliyoruz.

Bu yeniay; sarsılmaz sanılan köklü inançlarımızı değiştirebilir, bilinçaltıyla ilgili çalışmalarımızda etkisini gösterebilir. Kadersel bir döngü içindeyiz, on ikinci ev bunu da anlatır.

Mars Oğlak burcunda yüceldiği yerde ve Venüs ile yakın pozisyonda. Bu da bize Mars enerjisini kontrol etmemiz gerektiğini söylüyor. “Her şeyi yapabilirim.” demek yerine daha planlı ve programlı hareket etmek süreci iyi yönetmenin yolu.

Pluto ve Merkür’ün kavuşumu gizli ve saklanan bilgilerin, arka odalardakilerin gün ışığına çıkacağını söylüyor, bizlere.

Dünyadaki otorite figürlerinin, göz önünde olanların ani ve beklenmedik kararları ile karşılaşabiliriz.

Uranüs’ün Venüs’e olumlu bir açıyla destek veriyor olması ani ve şaşırtıcı evlilik ve ilişki teklifleri olarak yorumlanabilir. Venüs Oğlak burcunda henüz retrodan yeni çıktığı için daha durağan enerjileri üzerinde barındırıyor. Oğlak enerjisinin hakim olduğu kalıcı ilişkiler isteyebiliriz, bu nedenle. Finansal anlamda da şaşırtıcı olaylar gelişebilir. Göremediğimiz, farkına varamadığımız olaylar, kayıplar yaşanabilir.

Yaşça büyük insanlar, bakımevleri, hapishanelerle ilgili yine benzer haberleri duyabiliriz. Kova burcu vücudumuzdaki dolaşımı anlatır, bu konularla ilgili sorunları gündeme getirebilir. Elektrik, doğalgaz ve enerji konuları gündemimizde olmaya devam edecek.

Haritanın onuncu evi yani Mc’de Yay burcu yükseliyor. Yabancılar ile temas etme, yüksek öğretimde ilerleme ve bunu kariyer hedefi olarak görme potansiyelini gösterir, bizlere. hayatımızda önemli kararlar alırken; (yöneticisi Jüpiter 1. evde) büyümek ve genişlemek isteyeceğimiz ve buna ihtiyaç duyduğumuz bir dönem olabilir.

Kova sabit burçlardan birisidir. Sizin haritanızda (ASLAN-KOVA-AKREP-BOĞA) 12 derecede bir gezegeniniz varsa bu yeniaydan daha çok etkileneceksiniz.

29 Ocak- 5 Şubat ( Kova Güneşi) 1-8 Ağustos ( Aslan Güneşi) 30 Nisan- 6 Mayıs ( Boğa Güneşi) 1-8 Kasım ( Akrep Güneşi)

Yükselen burcunuza göre yeniayın etkilerini okuyabilirsiniz….

YÜKSELEN BURÇLARA GÖRE YENİAY ETKİLERİ:

KOÇ: Yaşamdaki hedefleriniz gelecek planlarınızla ilgili önceliğiniz olacak, sevgili Koç’lar. Bağlı olduğunuz bir grupta yeni bir oluşum içerisine girebilirsiniz. Ya da yepyeni bir oluşuma katılabilirsiniz. Sosyal çevrenizle ilgili gelişmelerin aktif olacağı bu dönemde kişisel kaynaklarınızı daha dikkatli harcamalı, bu konuda ani karar vermekten uzak durmalısınız. Uzaklarla iletişiminizin güçleneceği bir dönemdesiniz. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

BOĞA: Kariyer alanınızda gerçekleşecek bu yeniay statünüz konusunda yeni kararlar almanızı sağlayacak sevgili Boğa’lar. Bu alanda yeni başlayacağınız yol, geleceğinizi yeniden şekillendirebilir. Kimliğiniz beklenmeyen kararlarınızla değişim gösterebilir. Topluluklar içerisinde aktif olabilir ve hayat felsefenizi yeniden inşa edebilirsiniz. Üstlerinizle çatışmaya girebilir, baskılara maruz kalabilirsiniz, sakin kalmaya çalışmanızda fayda var. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

İKİZLER: Hayatın anlamını yeniden keşfetmeye çıkabilirsiniz, bu dönem sevgili İkizler. Uzak yerlere yolculuk, yabancılarla iletişim, akademik anlamda yeni hedefler ve bir yol haritası. Uzak akrabalarınızla ilgili konular ve onlarla iletişim yoğun olabilir. Bir kitap yayınlama projesi aniden gelişebilir. İkili ilişkileriniz gündemde olacak. Bir ortağınız varsa ya da evliyseniz, diğer kişiyle ile ilgili konular aktif olacak. Kriz yaratan konulara dikkat etmelisiniz. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

YENGEÇ:  Ortak gelirlerinizle ilgili ev alanınızda bir yeniay gerçekleşiyor, sevgili Yengeç’ler. Borçlar ve krediler, eşin parası ya da aileden gelen miras konularında ani ve beklenmedik durumlar yaşanabilir. Krizli durumlar söz konusu olabilir. Bu konulara çözüm bulabilirsiniz. Günlük hayatınızın düzeni varsa çalışanlarınızla ilgili konular gündeminizde olabilir. Ani bir ameliyat kararı alınabilir. Ezoterizm ve okült konularına ilginiz artabilir, bunlarla ilgili bir eğitime başlayabilirsiniz. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

ASLAN: İkili ilişkilerinizin, evlilik ve ortalık alanının yoğun vurgulandığı bir dönemdesiniz, sevgili Aslan’lar. Hayatınızla ilgili alacağınız yeni kararlarda kariyer planınız etkili olacak. Bu kararlar kariyerinizdeki ani değişikliklerle gündeme gelebilir. Alışık olduğunuz ilişki düzeninin değişmesi anlamına gelebilir. Aşk hayatınız ve varsa çocuklarınızla ilgili konular gündeminizde olacak. Günlük yaşamınızı yeniden şekillendirmek isteyeceksiniz. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

BAŞAK: Sağlığınız ve günlük rutinleriniz, hayat düzeniniz ve hizmet ettiğiniz alanlarınız daha çok vurgulanıyor sevgili Başak’lar. Siz pek ihmal etmezsiniz lakin yine de atladığınız durumlar varsa bu dönemde yeniden gözden geçireceksiniz. Toparlamakta zorlandığınız sizi günlük hayatta kısıtlayan enerjiler hakim olabilir bu süreçte. Uzaklarla iletişimiz aktif olacak. Hayat felsefenizi değiştiren yabancılarla tanışabilir, uzaktan bir eğitime katılabilirsiniz. Ailenizle daha çok vakit geçirebilir varsa evcil hayvanınızın bakımıyla ilgilenebilirsiniz. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.  

TERAZİ: Yaşamdan aldığınız keyifler, varsa çocuklarınız ve aşk hayatınızla ilgili yeni gelişmeler gündeminizde olacak, sevgili Aslan’lar. Bu alanda yeni maceralara atılmak için uygun zaman olmayabilir. Önceden tahmin edilemeyen yatırımlar hayal kırıklığına ve maddi kayba neden olabilir. Sahnede olmak isteyeceğiniz, yeni aşklara yelken açacağınız bir dönem olabilir. Kısa ve aykın seyahatler söz konusu olabilir. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

AKREP: Ev ve aile alanınızda yeni gelişmeler var, sevgili Akrep’ler. Bu alanda kendinizi yeni başlayan bir durumun içerisinde bulabilirsiniz. Ev içerisinde hareketlilik veya bir taşınma söz konusu olabilir. Atalarınız ve köklerinizle ilgili gelişmeler, ikili ilişkilerde ani ve beklenmedik değişimler olabilir. Evliyseniz ya da ortağınız varsa bu konularla ilgili yeni gelişmeler ev yaşamınızı etkileyecektir. Ev içerisinde sorumluluklarınızın arttığını hissedebilirsiniz. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

YAY: Yakın çevreniz, kardeşleriniz ve iletişiminizle ilgili yoğun bir gündeminiz var, sevgili Yay’lar. Günlük hayatınız ve iş hayatınızla ilgili yeni gelişmeler yaşanabilir. İletişim şekliniz, düşünce yapınız bu dönemde büyük önem kazanacak. Kendinizi ve düşüncelerinizi ifade ederken zorlanabilir, anlaşılamadığınızı düşünebilirsiniz. Bu dönemde yakın çevrenizin sizi kısıtladığı, üzerinizde baskı oluşturduğu hissine kapılabilirsiniz. Kısa seyahatler yapabilir, yeni iş imkanlarıyla aniden tanışabilirsiniz. Yeni bir eğitime başlayabilirsiniz. Birincil ihtiyaçlarınızın ön planda olacağı bir dönem. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

OĞLAK: Maddi konularla ilgili yoğun bir gündeminiz var sevgili Oğlak’lar. Alacağınız kararlar, borsa ve riskli yatırım araçlarıyla ilgili olabilir. Atacağınız adımların günü kurtarandan ziyade geleceği gören adımlar olması önemli. Bu dönemde alacağınız kararlar, kişisel çıkarlarınızı destekleyecek. Maddi kaynaklarınızı sağlam temellere dayandıracağınız ve hayat düzeninizi şekillendireceğiniz, bir dönem. Aşk hayatınız ve varsa çocuklarınızla ilgili beklenmedik sürpriz gelişmeler olabilir. Ruhsal yönden kendinizi sakinleştirmek isteyebilirsiniz. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

KOVA: Sizin birincil yaşam amaçlarınızın olduğu ev alanında gerçekleşecek yeniay, sevgili Kova’lar. Haritada yoğun bir Kova vurgusunun olması size dair çok güçlü bir dönemi vurguluyor. Ev hayatınız, atalarınız ve köklerinizle ilgili gelişmelerin yaşamınızı şekillendirdiği bir süreç. Evli ya da ortaklı bir iş yapıyorsanız bu konularla ilgili sorunlar ve yeni atılacak adımlar gündeme gelebilir. Fiziksel görünüşünüzle ilgili yeni kararlar alıp; uygulamaya geçirebilirsiniz. Değişim kararı çevrenizdeki herkesi şaşırtabilir. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

BALIK: Sizin gizlide kalmış, kapalı alan, bilinçaltımızı sembolize eden alanınızda gerçekleşecek yeniay, sevgili Balık’lar. Bu alanda gerçekleşmesi geçmişe ait konularla ilgili bir şeylerin artık çözüleceğini gösterebilir. Kendinizi bu konular üzerinde hazır hissedecek ve değişime açık olabileceksiniz. Geçmişte yaşanılanların ya da gizlide kalmış olaylarla aniden karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar karşısında merhametiniz, kucaklayıcı hoşgörünüz ve tabi affediciliğinizle yüzleşebilirsiniz. Bilinçaltınız ve bilinciniz çok güçlü etkiler altında olacak. Haritalarımız bir bütündür, kişisel etkilerini merak ediyorsanız buraya tıklayınız.

Haydi gelin Edip Cansever'in dizeleriyle bitirelim, sohbetimizi. Gökyüzünün ışıklarının tüm karanlığımızı aydınlatması ümidiyle...
ŞERİFE ESEN

MENDİLİMDE KAN SESLERİ
.....
Bir güzel kadeh tutuşun vardı eskiden
Dirseğin iskemleye dayalı
- Bir vakitler gökyüzüne dayalı, derdim ben -
Cigara paketinde yazılar resimler
Resimler: cezaevleri
Resimler: özlem
Resimler: eskidenleri
Ve bir kaşın yukarı kalkık
Sevmen acele
Dostluğun çabuk
Bakıyorum da şimdi
O kadeh bir küfür gibi duruyor elinde.

Ve zaman dediğimiz nedir ki Ahmet Abi
Biz eskiden seninle
istasyonları dolaşırdık bir bir
O zamanlar Malatya kokardı istasyonlar
Nazilli kokardı
Ve yağmurdan ıslandıkça Edirne postası
Kıl gibi ince İstanbul yağmurunun altında
Esmer bir kadın sevmiş gibi olurdun sen
Kadının ütülü patiskalardan bir teni
Upuzun boynu
Kirpikleri
Ve sana Ahmet Abi
uzaktan uzaktan domates peynir keserdi sanki
Sofranı kurardı
Elini bir suya koyar gibi kalbinden akana koyardı
Cezaevlerine düşsen cigaranı getirirdi
Çocuklar doğururdu
Ve o çocukların dünyayı düzeltecek ellerini işlerdi bir dantel gibi
O çocuklar büyüyecek
O çocuklar büyüyecek
O çocuklar...
Bilmezlikten gelme Ahmet Abi
Umudu dürt
Umutsuzluğu yatıştır
Diyeceğim şu ki
Yok olan bir şeylere benzerdi o zaman trenler
Oysa o kadar kullanışlı ki şimdi
Hayalsiz yaşıyoruz nerdeyse
Çocuklar, kadınlar, erkekler
Trenler tıklım tıklım
Trenler cepheye giden trenler gibi
İşçiler
Almanya yolcusu işçiler
Kadınlar
Kimi yolcu, kimi gurbet bekçisi
Ellerinde bavullar, fileler
Kolonyalar, su şişeleri, paketler
Onlar ki, hepsi
Bir tutsak ağaç gibi yanlış yerlere büyüyenler
Ah güzel Ahmet Abim benim
Gördün mü bak
Dağılmış pazar yerlerine benziyor şimdi istasyonlar
Ve dağılmış pazar yerlerine memleket
Gelmiyor içimden hüzünlenmek bile
Gelse de
Öyle sürekli değil
Bir caz müziği gibi gelip geçiyor hüzün
O kadar çabuk
O kadar kısa
işte o kadar.

Ahmet Abi, güzelim, bir mendil niye kanar
Diş değil, tırnak değil, bir mendil niye kanar
Mendilimde kan sesleri.

EDİP CANSEVER

Bir Cevap Yazın

Anka Astroloji sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et